Medienätverk Norr Östersund

En imponerande väggbanner hälsar oss välkomna
 
 Det verkade vara svårt att få uppslutning från Midgårdsskolan till årets nätverksträff med medielärarna i Norrland i år, trots att vi alla tycker att det är så viktigt. Genom alla år som vi har hållit på har det varit ett suveränt sätt att kvalitetssäkra medieutbildningen på gymnasienivå och dessutom ha vansinnigt roligt. Jag har skrivit mer om historiken och betydelsen här, Medienätverk Norr för samsyn, styrka och utveckling, efter vår nätverksträff i Gävle ifjol. Ett alternativ som en del tyckte kunde vara aktuellt var att jag, som både kunde och ville åka, skulle ta en hyrbil och KÖRA alla fyrtio milen till Östersund. Aldrig i livet, sa jag. men när det visade sig att det gick direktflyg mellan Umeå och Östersund så var saken biff. Vad jag inte visste då var att det var ett litet miniplan som skulle ta mig dit. PUH!
Det kändes som att jag satt i knät på andrepiloten och jag fantiserade om att han var väldigt nervös och satt och slog upp saker i nödhjälpshandboken. Nu gick det ju himla bra, jag är på plats, men gruvar redan för hemresan då det ska vara snöstorm. Vi får se om det blir några fler blogginlägg.
 
Staffan Westerlund, Härnösand, Jesper Jernunger, Östersund, Jämtlands Gymnasiums nya logotyp och Marie Näslund, Söderhamn
 
Anna-Carin, Härnösand och Sara från Piteå
 
Det hör till på nätverksträffarna att vi går runt och tittar på lokal- och tekniklösningar, här är det en imponerande radiostudio
 
I Östersund, på Wargentisnkolan, är man idag stolta över att visa upp sina nya lokaler och Johannes Adolfsson är mycket, mycket glad över sina fina studios och mikrofonerna. I Östersund kommer man att samla all kommunal gymnmasieutbildning kring Wargentinskolan under benämningen Jämtlands Gymnasium.
 
Göran Perpåls från Borgarskolan i Gävle. Man kan nog säga att lärare som undervisar i grafisk design rent generellt är extremt välklädda och stilmedvetna. Göran är ett mycket gott exempel på detta.
 
 
Helena Hägg Staffangymnasiet i Söderhamn
 
En programpunkt är att vi i smågrupper pratar om bedömning och kunskapskrav och hur vi tllämpar det nya betygssystemet. Det är oerhört värdefullt för oss i vår profession och för våra elevers utbildning.
 
Elisabet Ljungberg Medie- och kommunikationsvetenskap på Mittuniversitet i Sundsvall 
 
Efter lunch har vi två gäster från Mittuniversitetet som presenterar utbildningarna inom medie- och kommunikationsvetenskap. Där finns både journalistutbildning och en särskild bildjournalistutbildning, en info och PR-utbildning, en master i förpackningsdesign och kommunikation samt medie- och kommunikationsvetenskap. Alla utbildningar varvar teori och praktik i alla kurser, och praktik utanför skolan ingår också. De har högt söktryck, bra utvärdering och branschråd för att kvalitetssäkra. Elisabet har med sig tidningar och tidskrifter som studenterna har producerat. Det ser mycket bra ut men Midgårdsskolans MIndyard håller också hög jämförbar standard.
 
Kajsa Falasca doktorand på Mittuniversitetet i medie- och kommunikationsvetenskap
 
Stort fokus i utbildningarna är journalistikens och medier´nas roll i ett demokratiskt samhälle och Kajsa redogör för lite färsk forskning kring ungas medieanvändning och ett faktiskt ökat politiskt intressse hos allmänheten. Och trots pappersbrukens minskning av tidningspappersproduktion så tror inte Kajsa på den eviga myten om papperstidningens förestående död. Det som behandlas och twittras i socialal medier har ofta till exempel DN debatt som utgångspunkt.
 
Här studeras alster av bland annat bildjournalistikstudenterna
 
Jennie Rosberg talade under rubriken Livet efter medieprogrammet 
 
Efter Mittuniversitetet tog Jennie Rosberg vid. Hon gick ut medieprogrammet i Östersund 1996 och berättade för oss vad hon gjort sedan dess. Det var en resa från skräckfilmsprojekt till fotoutbildning i London och en master i Sverige på Fotohögskolan i Göteborg. Skräckfilmstemat finns kvar, fascinationen och skräcken för vad som ska hända, vad som döljer sig bakom dörren, under ytan, efter livet. Hon hittar ett hotande men lockande hål att undersöka, vad betyder hålet? Jennie berättade att hon hittat en underbar definition av "hål" - ingenting omgivet av någonting. 
 
 
Fascination inför djupet som döljer sig under den blanka ytan
 
 
Vattenytan har blivit en spegel, som kan vara nog så skrämmande om man råkar gå på den
 
 
Sara och Jennie
 
Torsdagen avslutas med middag på Hov som hör ihop med Östersunds Läns Museum Jamtli
där elever från restaurangprogrammet serverade underbar mat i en häftig miljö. En filmquiz sammanställd av Lasse Pettersson resulterade i fyra vinnande lag, vara mitt var ett, YES!!!
 
Det blev en tidig kväll med prinsessan Madeleines lilla - Tihi, efter avslöjandet om förlovningen som sista ord, det lär väl sprida sig i en oändlig variation iolika medier de kommande dagarna.
#1 - Anita BJ

Sara!! Så kul att se bildbevis på henne :D Det verkar jätteintressant allt, så kul, och vad tråkigt att man missade det i år. Skit också. HÄLSA!!!