Littorin och Florida och min egen kreativa klass

 Crazy resultat av workshop på Bildmuseet
 
Jag har aldrig varit moderat, men i morse lyssnade jag med stor behållning på Sven Otto Littorin i P1, ( hoppas inlägget går att lyssna på ett par dagar i alla fall) när han debatterade med Sven-Olov Sellström från Sverigedemokraterna om att den bild av Sverige, som intolerant land, som sprids av SD, skrämmer bort utländska investerare. Sverige som är ett så litet, litet land måste vara oerhört tolerant och rekrytera och locka folk från hela världen om vi ska kunna konkurrera med det vi producerar. Littorin ställer här upp på Richard Floridas teser om den kreativa klassen. Han studerar och analyserar stadssamhället utifrån sociala och ekonomiska teorier och har bland annat kommit fram till att utveckling gynnas av:

 

"...högteknologi, konstnärligt verksamma personer, ett stort inslag homosexuella och en grupp som han beskriver som "high bohemians" står i samband med en hög nivå av ekonomisk utveckling. Florida menar att den kreativa klassen alstrar en öppen och dynamisk miljö, som i sin tur drar till sig fler kreativa personer liksom affärsverksamhet och kapital. Han menar att en stad bättre nyskapar sig genom att vara tilldragande för talanger av hög kvalitet än genom att ensidigt fokusera på infrastrukturprojekt som sportanläggningar, spektakulära byggnader och shoppingcentra.

Han har vidare tänkt ut ett eget rankningssystem som värderar städer eller stadsdelar efter ”bohemindex”, ”gayindex”, ”mångfaldsindex” och liknande kriterier. Florida förespråkar alltså ett öppet samhälle baserat på de tre T:na: Teknologi, Talang och Tolerans." ( Wikipedia).

 

Själv har jag varit med min egen kreativa klass, EM1B, varit på studiebesök och workshop på Bildmuseet. De har fått en snabb glimt av Dayanita Sings utställning, sedan har de fotats och jobbat vidare på porträtten och de har också skulpterat i fogskum. Verksamheten leddes av Bildlärarstudenter som har detta som en del av sin utbildning.

 

Här är några resultat från eleverna arbete