Bildmuseet en uppgradering


Två bildlärare står framför entrén till det nya Bildmuseet

I år kommer jag att få en fantastiskt föredelsedagspresent, den 19:e maj öppnar nämligen Bildmuseet nere vid konstnärligt campus. Vilket ställe! Lisa Lundström som tidigare arbetat som museipedagog är tillbaka efter ett antal år i Visby. Hon bjöd in ett gäng bildlärare för en förhandsvisning av lokalerna igår. Hon hade inga stora förväntningar på anstormning efter sin tid på Bildmuseet uppe på Gammlia, då brukade en trogen trupp på åtta till tio personer ansluta. Igår var vi minst 50 personer, törstande efter modern bildkonst, workshops, utbildning och samarbete i ett helt fantastiskt hus vid en helt fantastisk plats. Det kändes som att komma till Tate Modern eller något annat europeiskt, modernt storstadsmuseum. Vi bildpedagoger blev fint hedrade genom att få komma på visning och samtal om framtida samarbeten före den stora pressvisningen dagen efter. VIP, liksom!


Här är ett rum för konferenser, utbildning och möten


En ny vy av Umeå från översta våningen


Det finns fönster och prång med utsikt i alla möjliga variationer så det ibland känns som att man är till sjöss


Ljust och fräscht och högt i tak. Paul M Grahn och Lisa Lundström samtalar


En fantastisk plats med Arkitekthögskolan, Bildmuseet, Konsthögskolan och Designhögskolan vid älven...månne om de kunde få till en badplats också och en veranda där man kan sippa lite vin i aftonrodnaden

Innan mitt besök på Bildmuseet var jag på Folkets bio med min filmkunskapsgrupp. Det är också ett grymt häftigt ställe, men det borde finnas mer centralt. Mer om det senare.


Här är Niklas, Hilda och Erik i maskinrummet före filmen som vi såg som hette Slåss för livet